vrijdag 5 juni 2009

natuur en open ruimte: een beleid a.u.b.

Kijk. Dit is een echt groen thema. Uit de groene oude doos. Maar blijvend aan de orde.
Zeker nu, na drie CD&V ministers, wordt het dringend tijd dat er verandering komt.
Onze samenleving erkent ondertussen al enkele decennia lang, het belang van open ruimte, de waarde van natuur en de oordeelkundige toegankelijkheid ervan. Natuur en open ruimte hebben belangrijke maatschappelijke waarde. Alleen kunnen we dat de laatste 5 jaar niet meer terugvinden in het gevoerde beleid .
Na onze minister Vera Dua kwam er een radicale wijziging in het beleid. Onder Leterme, Peeters en zelfs Crevits konden we onomwonden spreken van een non-beleid. Open ruimte verdwijnt opnieuw in sneltempo. Vooral voor nieuwe industriegebieden worden stukken open ruimte opgeofferd. En dat terwijl groen! al geruime tijd het hergebruik van verlaten industriegronden (brownfields) voorstelt. Als natuurwerker heb ik zelf kunnen ondervinden dat nieuwe natuurgebieden niet of met de grootste moeite erkend geraken. De Europese doelstellingen lijken verder dan ooit.
Daaraan wil ik, samen met onze groene collega's in het parlement, werken, tot we in Vlaanderen opnieuw kunnen rekenen op de bevoegde minister. Iedereen heeft nood aan open ruimte en natuur. Of zullen we heel Vlaanderen maar laten verstedelijken tot één grote stad? Nee toch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten